Maten på Lekloftet

Modernt, hälsosamt och glädjefyllt – det är ledorden när Jenny Farm lagar mat till barnen och personalen på förskolan. Efter att ha jobbat på flera framstående krogar är Jenny nu kock på Lekloftet, och stortrivs med sitt arbete.

– Det ska vara bra mat av hög kvalitet. Och maten ska kännas fräsch, berättar Jenny Farm när vi träffas i köket på Lekloftet.

På menyn för dagen står fiskbiffar med tillhörande sallad och sås – en av rätterna som kommit att bli väldigt populär på förskolan under tiden Jenny jobbat här.

– Fisk och olika soppor är nog det som är mest populärt för tillfället, vilket många vuxna kanske inte tror. Barn gillar rena och enkla smaker och där är fisk helt perfekt!

Med en bakgrund i restaurangbranschen, där hon bland annat jobbat för Grand Hotel och Stortorget, har Jenny Farm ett gediget mattänk med sig. Detta har hon också tagit med sig när hon tidigare skapat matbroschyrer för barn för Skånemejerier, samt hållit kurser för skolpersonal i Lund i hur man lagar mat för barn.

– Jag brinner för att skapa modern mat. Det ska vara spännande, hälsosamt och finnas mycket matglädje. Maten ska dofta gott och vara vacker att se på. Min matfilosofi skiljer sig nog inte så mycket åt från hur man tänker kring mat för vuxna!

På Lekloftet har Jenny som ambition att varje vecka laga två vegetariska rätter, och att varje dag använda sig av mycket grönsaker samt laga mat efter säsong.

– Jag tycker också att barn ska kunna se och veta om vad det är de äter. Lagar jag en vegetarisk soppa så skriver jag alltid ut vad det är för någonting i, istället för att bara skriva ”vegetarisk soppa”. Precis som vi vuxna tycker barn att olika smaker är spännande!

Grönsaker, spännande kryddor och fisk låter ju som en dröm för en småbarnsförälder, men är det inte svårt att få barnen att äta maten?  Här menar Jenny att barn kan lära sig tycka om det mesta, men att det är viktigt att inte tänka allt för kortsiktigt.

– Först och främst gäller det att få barnet att våga pröva. Men sedan handlar det också mycket om repetition. Där vi vuxna kan testa en rätt tre gånger innan vi tycker om den, måste ett barn kanske få 25 gånger på sig! Det gäller att ha tålamod!

 

Exempelmeny Lekloftet
Måndag

Lekloftets falafel med spiskummin & vitlök samt matvete och kanel- och honungskryddad yoghurt

Tisdag

Italienska köttbullar med citron och oregano, pasta tagliatelle samt kryddig tomatsås

Onsdag

Soppa på rotselleri och blomkål samt mini-varma-mackor med tomat och ost

Torsdag

Pankopanerad torskfilé med curryremoulade, timjanrostad rattepotatis samt sallad på äpple och gurka

Fredag

Svarta bönbiffar med tomatkokt couscous och fetaostcreme samt rostad morot